26. Gradovi Kralja Matjaža

Prireditev je odpovedana zaradi neugodnih vremenskih razmer!

Črna na Koroškem, 26.- 28. januar 2018

Prijavite se!

Več o prireditvi...

Vabimo vas da se nam pridružite
v kraljestvu kralja Matjaža pod Peco.


Spoštovani,
Z veseljem vam sporočamo termin, ko bomo pod Peco ponovno gradili snežne gradove kralju Matjažu v čast. Zadnji vikend v januarju 2018 bomo v Črni na Koroškem pripravili 26. zimsko pravljico imenovano Gradovi kralja Matjaža. Tradicionalna obuditev legende kralja Matjaža bo potekala na ravnici Mitnek nad Črno, kjer smo od leta 1993 zgradili že 1300 snežnih gradov in skulptur. Z veseljem vam sporočamo, da so pred-prijave že odprte, torej lahko s klikom na prijavni obrazec svojo ekipo že prijavite.

26. prireditev njegovemu visočanstvu v čast bo potekala v času med 26.1. in 28.1.2017. Trodnevno dogajanje se prične v petek zvečer, ko na smučišču v Črni na Koroškem poteka nočni slalom med baklami, za pokal kralja Matjaža. Osrednji dogodek prireditve je sobotno tekmovanje ekip v gradnji snežnih gradov in snežnih skulptur tematsko sorodnih legendi kralja Matjaža. Celodnevno gradnjo vsako leto spremlja pester zabavno kulturni program (predstavitev ekip, izbor Alenčice, prižiganje bakel in sveč, ognjena predstava, svečani prihod kralja Matjaža, podelitev nagrad najboljšim ekipam, glasbeni nastopi na pravi koroški gavdi). S prižiganjem bakel in razglasitvijo najlepših gradov doživi celodnevno pravljično dogajanje v Podpeci zvečer svoj vrhunec, ob soju plamenic snežni gradovi dodatno zažarijo. Nedelja je namenjena otrokom, za katere pripravimo zanimive otroške animacije, lutkovne predstave, pesmice, iskanje skritega zaklada, možnost jahanja in še kaj se najde. V nedeljo se podelijo nagrade za najboljša likovna in literarna dela na temo kralja Matjaža, ki so jih ustvarjali učenci slovenskih osnovnih šol.


Prevozi in parkirišča


Zaradi omejenosti parkirišč na ravnici Mitnek v Podpeci, priporočamo, da se v Črni na Koroškem poslužite organiziranega javnega prevoza na prireditev. V naselju Mušenik (cca 1km oddaljen od centra Črne) bo organiziran večji parkirni prostor za vaša vozila, od tam pa bo večje število kombijev vozilo do prireditvenega prostora.

Vstopnina


Vstopnina za obiskovalce v soboto, 27.1.2018 bo znašala:
 • Otroci do 8. leta starosti imajo prost vstop,
 • Otroci od 8. leta starosti do 15. leta starosti: 2,50€
 • Odrasli (od 15. leta starosti naprej): 5,00€

Vstopnina za obiskovalce v nedeljo, 28.1.2018 bo znašala:

 • Otroci do 15. leta starosti imajo prost vstop
 • Odrasli ( od 15. leta starosti naprej): 5,00€


Celotna prireditev Gradovi kralja Matjaža pričara zabaven in razigran zimski vikend v naravi. Združuje, povezuje in odpira vrata domišljiji ter optimizmu, vse to kralju Matjažu v čast.

Vabimo vas da se nam pridružite v kraljestvu kralja Matjaža pod Peco.

Organizatorji prireditve: Občina Črna na Koroškem

Pogoji tekmovanja v gradnji snežnih gradov


V spodnjih vrsticah so navedeni pogoji sodelovanja pri tekmovanju v gradnji snežnih gradov in skulptur.
Organizator je dosedanje pogoje tekmovanje nekoliko obnovil, zato prosimo, da jih natančno preberete.
Hvala in vabljeni na sneg.


 • Tekmovanje je ekipno (5–8 članov), starost je neomejena.
 • Za gradnjo lahko ekipe uporabljajo le naravne materiale: sneg, vodo, led in šibje.
 • Vsaki ekipi je dodeljen prostor v velikosti 5 x 5 m.
 • Vsaka ekipa prinese s seboj orodje za gradnjo (vedra, žagice, lopate, sani …) in skico snežnega gradu, ki jo sami namestite na količek s številko ekipe.
 • Vsaka ekipa mora pripraviti kratko predstavitev, s katero se bo predstavila na prireditvenem odru v času gradnje. Ekipa z najbolj izvirno predstavitvijo bo prejela posebno nagrado.
 • Ekipe naj pri gradnji upoštevajo izvirnost, umetniški vtis, tehnično dovršenost in druge elemente, ki bodo celovito dopolnjevali podobo snežnega gradu.
 • Parcele za gradnjo bodo dvojno oštevilčene. Ekipi je ob prijavi dodeljena zaporedna številka. Predprijavljene ekipe bodo imele na voljo oštevilčene parcele bliže kupu snega po vrstnem redu prijave, ekipe prijavljene na samem prizorišču pa bodo imele parcele z višjo številko oz. nekoliko bolj oddaljene parcele. Ko ekipe na prizorišču najdete svojo parcelo, s količka odtrgate RDEČO številko in jo odnesete s sabo do prijavnega osebja. Oddana številka na prijavnemu mestu na dan prireditve je pogoj za zaključeno in sprejeto prijavo.
 • Na prijavnem mestu vse ekipe dvignejo bone za malico in vreče za smeti.
 • Nagrajeni bodo trije najlepši gradovi po izboru Kralja Matjaža in strokovne komisije, ki bo ocenjevala le gradove in skulpture tematsko sorodne legendi Kralja Matjaža.
 • Podeljena bo tudi nagrada za najlepši grad ali snežno skulpturo po izboru občinstva.
 • Komisija bo med gradnjo preverjala število članov ekipe, ki gradijo in materiale, ki jih pri gradnji uporabljajo. Upošteva se naj ekipni fair play in spoštujejo vsa pravila gradnje.
 • Prosimo, če smeti po končani gradnji pospravite v vrečo in jo odložite v kontejner.
 • Na gradbenih parcelah je prepovedano kakršnokoli oglaševanje, delitev promocijskega materiala in izvajanje kakršnekoli promocijsko- tržne aktivnosti.


PRIJAVA:

 • Prijavnina znaša 11,00 € na člana ekipe.
 • Prijava ekip je možna do 27. 1. 2018 do 9.00 ure na sami prireditvi.
 • Ob prijavi vsaka ekipa na prijavnem mestu dvigne bone za malico in vreče za smeti. Po prijavi vsaka ekipa sama namesti skico na oštevilčen količek gradbene parcele.


PREDPRIJAVA:

 • Ob predprijavi je potrebo izpolniti prijavni obrazec objavljen na www.crna.si. Pravilno izpolnjen obrazec pomeni, da se ekipa strinja s pogoji tekmovanja.
 • Plačilo predprijave je potrebno poravnati na sledeč TRR: SI56 0110 0010 0007 227 (sklic: 00 14 006).

Naslov:

Občina Črna na Koroškem,
Center 101,
2393 Črna na Koroškem

Telefon: +386 (0)2 870 48 20
E-mail: tic@crna.si


 • Predprijava oz. plačilo do 31. 12. 2017 znaša 8,00 € na osebo. Plačilo ob predprijavi za vse člane ekipe je potrebno izvesti najkasneje do 31. 12. 2017.
 • Predprijava in plačilo od 1. 1. 2017 do 27. 1. 2018 (do 12.00 ure) znaša 9,00 € na osebo. Plačilo ob predprijavi za vse člane ekipe je potrebno izvesti najkasneje do 27. 1. 2018.
 • Za dan plačila se šteje dan, ko predstavnik ekipe izvrši plačilo pri organizatorju ali banki oz. pošti. Prijava je opravljena na dan plačila celotne ekipe.
 • Ekipa ima pravico do odpovedi obiska prireditve in s tem do vračila dela prijavnine. V kolikor ekipa svojo odpoved posreduje do 24. 1. 2018 organizator zadrži 5% cene zneska prijavnine celotne ekipe. V primeru, da ekipa odpove svojo udeležbo po 24.1.2018 pa se znesek prijavnine zadrži v celoti.
 • Za dodatne informacije smo na voljo na telefonski številki: +386 (0)2 870 48 20 (TIC Črna).
 • Ekipa prijavljena s predprijavo se mora zglasiti pri prijavnemu osebju, kjer RDEČO številko iz količka njihove gradbene parcele zamenjajo za bone za kosilo. Vsaka ekipa sama namesti skico na oštevilčen količek gradbene parcele.

V primeru slabega vremena se prireditev prestavi za določen čas (7-14 dni), obenem se predprijavni roki in roki odpovedi vzporedno prestavijo za ta določen čas. V primeru odpovedi prireditve se predprijavljenim ekipam vrne celoten znesek.

Gradovi Kralja Matjaža
Gradovi Kralja Matjaža
Gradovi Kralja Matjaža

Prijavite se

V primeru težav pri prijavi nas kontaktirajte
na enega izmed spodnjih kontaktov!

02 87 04 820

ORGANIZATOR:
Občina Črna na Koroškem

Turistična pisarna
Center 101, 2393 Črna na Koroškem

www.crna.si

Program prirediteve (.PDF)