Center 101, 2393 Črna na Koroškem
02 87 048 10
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
A A A

JAVNI NATEČAJ

ZA IZBOR NAJBOLJŠIH TURISTIČNIH SPOMINKOV OBČINE ČRNA NA KOROŠKEM V LETU 2016

Na javni natečaj za izbor turističnih spominkov, ki ga je konec junija 2016 objavila Občina Črna na Koroškem, je prispelo 14 predlogov oz. spominkov. Med njimi je petčlanska komisija, ki jo je imenovala županja, izbrala 3 najboljše turistične spominke za leto 2016.

Prvo mesto je pripadlo spominku imenovanem »ZELI KRALJA MATJAŽA«, katerega avtorica je Tatjana Ladinek – kmetija Hudobnik Občutek narave s Prevalj.

ZELI KRALJA MATJAŽ predstavlja darilni paket, ki ga sestavljajo: blazinica naravne bež barve s polnilom – domačimi zrni ovsa in zelišči, čajna mešanica iz posušenih zelišč in naravno zeliščno milo. Vse skupaj je zapakirano v lično embalažo naravne barve.

Avtorica svoj izdelek opiše takole: Vsi izdelki so iz naravnih materialov, tistih, ki so že od nekdaj spremljali naše domove in kmečko življenje. Izdelani so s priokusom stare tradicije naših babic in dedkov. Temeljijo na čim bolj naravni izdelavi, brez kakršnih koli dodatkov in posegov v naravo. So ročna dela, pridelana s spoštovanjem do matere narave, da v kupcih obudijo občutek po naravi in naših koroških krajih.

Ime »ZELI kralja Matjaža« so povezane s spečo legendo pod Peco, saj so vsi izdelki izdelani z dodatki zelišč, ki jih je verjetno poznal že kralj Matjaž.

Z obešanko na embalaži sta združena tako logotip občine od koder spominek prihaja, kot legenda tega kraja.

Drugo mesto je pripadlo stekleni skulpturi »ČRNA MARIJA«, ki jo je izdelal g. Matjaž Gostenčnik, oblikovalec stekla iz Slovenj Gradca.

Steklena skulptura črne Marije je izdelana iz stekla in drugih materialov s postopkom fuzije. Izdelek je ročno delo. Kipec je zapakiran v preprosto vendar estetsko narejeno embalažo, ki poskrbi da se ne poškoduje.

Avtor svoj izdelek opiše tako: Izdelek skulptura črne Marije ima zgodovinsko vsebino. Črna Marija je z Jezusom prišla k nam pred več kot 400 leti in sedaj krasi stranski oltar sv. Ane v Koprivni. Je turistični spominek, ki povezuje Koprivno in Črno na Koroškem z romarji iz vsega sveta, ki ta kipec prav radi ponesejo domov. Skulptura je unikatne izdelave.

Tretje mesto je osvojil magnetek »LIPOV LIST« katerega so pod vodstvom g. Ivana Pleseca , vodje DE VDC KOVAČ, izdelali gojenci CUDV Črna na Koroškem.

Magnetek lipov list je lesen magnetek z vgraviranim lipovim listom, kot turistični spominek zelo primeren tudi za kolesarje, ki nimajo veliko prostora za prtljago.

Avtorji so ta izdelek opisali kot identificiranje kraja z Najevsko lipo, povezano z zgodbo o zakladu pod Najevsko lipo. In seveda kot obogatitev ponudbe vezane na Črno na Koroškem.

Vsem nagrajencem z natečaja iskreno čestitamo.

 

DSCN2348DSCN2344DSCN2346