Center 101, 2393 Črna na Koroškem
02 87 048 10
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
DONACIJE POPLAVE 2023

Denarno pomoč za prizadete v občini Črna na Koroškem lahko nakažete na:

TRR: SI56 0110 0010 0007 227
SKLIC: 00 2393
NAMEN NAKAZILA: POPLAVE 2023
BIC BANKE: BSLJSI2X
KODA NAMENA: CHAR.

Hvala vam za vašo pomoč.

A A A

20. december 2017 je za vedno zaznamoval Slovenijo, predvsem slovensko čebelarstvo. Lahko bi rekli, da smo dosanjali sanje, saj smo na svetovni koledar zapisali 20. maj kot svetovni dan čebel, in to na rojstni dan SLOVENCA Antona Janše, rojenega na Breznici v Žirovnici!

Prepričan sem, da nas je bilo ta dan več kot 10.000 ponosnih, da smo slovenski čebelarji. Prepričan sem tudi, da je bilo ogromno Slovencev zadovoljnih, da nam je skupaj uspelo doseči veliko diplomatsko zmago, saj smo v OZN dobili soglasno podporo vseh 192 držav. Slovenci smo dokazali, da smo, čeprav po številu majhen narod, velik po srcu. Imamo odlične predloge, ki jih znamo realizirati, pri tako pomembnih projektih pa nas ne razdeli nihče, postanemo enotni in močni, združimo tudi politiko. Tako domača kot svetovna politika sta dokazali, da čebele povezujejo Slovence in združujejo svet, kot so bile večkrat izrečene misli, sedaj že posvojene besede, državne sekretarke mag. Tanje Strniša.

Na letošnji 20. maj smo na Breznici v občini Žirovnica praznovali nepozaben prvi svetovni dan čebel. Krepko več kot 7000 čebelarjev in simpatizerjev čebel ter čebelarstva je obiskalo prireditev in vsak je izžareval ponos, da je čebelar ali podpornik čebel in čebelarstva. Vsi visoki gostje so v en glas z izbranimi besedami spregovorili o pomenu čebel in čebelarstva. Številne čebelarske delegacije s celega sveta so si bile enotne, da je Slovenija dežela čebelarstva. Še vedno odmevajo večkrat javno izrečene besede žal že pokojnega predsednika svetovne čebelarske organizacije Apimondia g. Philipa McCaba iz Irske, da je srce svetovnega čebelarstva doma v Sloveniji! Skratka ta dan je bilo LEPO BITI ČEBELAR! Pa ne samo ta dan, lahko rečemo, da je Slovenija v letu 2018 dihala s čebelami in za čebele, saj je bilo prireditev, namenjenih čebelam in svetovnemu dnevu čebel, precej več kot 100, po ocenah med 200 in 300!

Težko oziroma nemogoče je našteti, kaj vse je prinesel svetovni dan čebel. V prvi vrsti gotovo prepoznavnost pomena čebel in čebelarstva doma in po svetu. Slovenija je bila s čebelami prisotna v svetovnih medijih, ogromno je bilo prispevkov o Sloveniji kot deželi čebelarstva na tujih televizijah, v kratkem bo potekalo snemanje posebnega prispevka o slovenskem čebelarstvu s strani avstrijske TV … Doma v Sloveniji so bile odprte številne nove čebelarske učne poti, postavljeni številni učni čebelnjaki, po šolah so o čebelah in čebelarstvu potekale številne delavnice, učne ure, naravoslovni dnevi, postavljen je bil prvi učni čebelnjak za invalide na svetu in izdan prvi tovrstni priročnik, ustanovljena slovenska čebelarska akademija, postavljeno spominsko obeležje kranjski čebeli v Višnji Gori, pridobljena organizacija svetovnega tekmovanja mladih čebelarjev leta 2020, izdan spominski kovanec za 2 evra ob svetovnem dnevu čebel, izdan srebrnik Antona Janše, izdelanih je bilo mnogo novih spominkov na temo čebel in čebelarstva, vzpostavljenih veliko novih čebelarskih turizmov, v OZN v New Yorku postavljen slovenski čebelnjak, na kar nekaj veleposlaništvih postavljen slovenski čebelnjak, na Dunaju v hotelu posebna soba Antona Janše, prvič v zgodovini je med »gazelami« čebelarsko podjetje, ČZS je dobila nagrado državljan Evrope, nagrado kristalni Triglav od Društva turističnih novinarjev Slovenije, predsednik ČZS priznanje predsednika RS Pahorja … Pomemben delež smo slovenski čebelarji imeli pri argumentaciji Slovenije kot evropske gastronomske regije 2021, skratka lahko rečemo, da je bilo leto 2018 leto čebel in čebelarstva!

Konec koncev je prvi konkretni rezultat tudi svetovnega dneva čebel, da je EU spoznala pomen čebel in čebelarstva in za naslednje obdobje v okviru EU-ukrepov za področje čebelarstva predlaga 70 % več sredstev!

Seveda pa sam ponos ob razglasitvi ter praznovanjih in lepe besede ne bodo pomagali čebelam in čebelarjem. Zato ČZS in pristojne službe pospešeno delamo na uresničevanju ciljev, zapisanih v resoluciji svetovnega dne čebel. Predvsem želimo, da se čim prej čebele razglasijo za ogrožene po vsem svetu in zatem sprejmejo programi, ki bodo dolgoročno zagotavljali njihov obstoj. Veseli nas tudi, da je vlada imenovala Medresorsko delovno skupino za pripravo in izvedbo načrta aktivnosti za projekt »Svetovni dan čebel« do leta 2022.

ČZS pa je pred dnevi na »vrh« države (predsednik RS, predsednik Vlade RS, predsednik Državnega zbora RS, predsednik Državnega sveta RS in ministrica Ministrstva RS za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano) že naslovila pobudo za posebno priznanje Republike Slovenije »zlata čebela« po vzoru Nobelove nagrade za najbolje izvedene projekte, ki sledijo ciljem, zapisnim v resoluciji svetovni dan čebel, in v kratkem pričakujemo od »naslovnikov« konkretne odgovore in verjamemo v realizacijo pobude (pobuda je v prilogi te izjave za javnost).

V letu 2019 želimo pripraviti nominacijo za vpis slovenskega čebelarstva na seznam kulturne dediščine na UNESCO, z avstrijskimi oblastmi smo tik pred dogovorom, da spomladi v parku Augarten na Dunaju postavimo tudi slovensko ploščo Antonu Janši …

Slovenija je postala sinonim za čebelarstvo po svetu. Cel svet z velikimi očmi in pričakovanji zre v Slovenijo, želijo si naše čebelarsko znanje, našo vrhunsko čebelarsko opremo, iščejo se že naši kakovostni čebelji pridelki, večje je zanimanje za našo kranjsko čebelo, po svetu čebelarji sprašujejo, kje je Slovenija in kako jo lahko obiščejo, kje lahko dobijo AŽ-panje, iščejo se načrti za čebelnjake … Sedaj je na vseh nas, da to izkoristimo in dokažemo, da smo čebelarska velesila.

Po čebelah in skrbi za čebele je prepoznana naša lepa Slovenija. Čebele poosebljajo trajnostni razvoj, zeleni turizem, skrb za čisto in urejeno okolje, skrb za pridelavo lokalne hrane, skrb za odpravo lakote po celem svetu … Mnogo je tega, kar nas lahko navdaja s ponosom in optimizmom … Svetovni dan čebel torej pušča globoke in trajne sledi doma in po svetu.

SVET želi videti, kje je ta zelena in cvetoča oaza, kje je država tisočerih čebelnjakov, poslikanih panjskih končnic, kranjske čebele, lectovih src, dražgoških kruhkov, država čiste pitne vode, enkratnih gora in sinjemodrega morja, država odlične kulinarike, država, kjer se uživajo najboljši čebelji pridelki in kjer se pijejo odlične medene pijače na čelu z edinstveno penečo medico, ki je narejena po klasični šampanjski metodi in ki jo znamo narediti samo slovenski čebelarji. Konec koncev svet želi spoznati deželo z dva milijona prijaznih in gostoljubnih ljudi, ki je majhna po številu, a velika po srcu!

Sedaj je na nas, da pokažemo vse to svetu! Ali to zmoremo, je vprašanje, odgovor pa je

DA, SLOVENIJA TO ZMORE!

Boštjan Noč, predsednik

     Čebelarska zveza Slovenije

 

Pobuda - Zlata čebela« po vzoru Nobelove nagrade

Breznica praznovanje

Sprejem OZN

Sprejem Brnik

Sprejem Pahor

 

 

 

 

Joomla! Debug Console

Session

Podatki o profilu

Uporaba pomnilnika

Database Queries