Center 101, 2393 Črna na Koroškem
02 87 048 10
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
DONACIJE POPLAVE 2023

Denarno pomoč za prizadete v občini Črna na Koroškem lahko nakažete na:

TRR: SI56 0110 0010 0007 227
SKLIC: 00 2393
NAMEN NAKAZILA: POPLAVE 2023
BIC BANKE: BSLJSI2X
KODA NAMENA: CHAR.

Hvala vam za vašo pomoč.

A A A

Po mnogih letih razmišljanj in nekoliko manj letih planiranj smo te dni dobili prvo ferato v Črni (otvoritev v soboto, 7. 8. 2021, ob 11. uri ob vstopu v ferato). Pravzaprav dve ferati: eno lahko, za vse, tudi za otroke, in drugo precej težko, za izkušene in dobro telesno in psihično pripravljene. Obe ferati sta v Mučevi soteski ob cesti iz Žerjava proti Mežici. Lažja poteka po desni strani soteske, po izrazitem grebenu, je izpostavljena in lepo razgledna. Težja pa se začne višje v soteski in poteka čez steno soteske, tudi po previsnih detajlih. Ima pa ta ferata tri odvode, ki se izognejo težki oceni E in tako celotna smer dobi oceno D (prvi odvod je že ob vstopu, ki se lahko začne višje v soteski, drugi je pred mostom in tretji v zgornjem previsu). Malo pred vrhom se ferati združita in se obe končata z atraktivnim mostom, ki je tudi zelo dobro viden iz doline (s parkirišča na levi strani ceste med Žerjavom in Mučevo sotesko). Sestop s ferate je po gozdni stezi do vlake, kjer se zavije desno in po vlaki do električnega daljnovoda in pod njim po poti do parkirišča.

S to pridobitvijo je Črna stopila v veliko družino krajev in gora v Dolomitih, Avstriji, na Gorenjskem, ki imajo v svoji gorsko-turistični ponudbi tudi ferate, ki vse bolj postajajo zelo priljubljena oblika aktivnega hribovskega turizma, s tem pa ti kraji zanimivi turistično-gorski cilji. Črna pa po zipline in sedaj ferati vse bolj smelo stopa v smeri turistične ponudbe, ki je zaradi naravnih danosti najbolj primerna, smiselna in perspektivna. Da, to je velika pridobitev za kraj, ki s tem počasi, postopoma, a zanesljivo postaja alpsko-turistična destinacija.

Ideja za ferato se je rojevala v Planinskem društvu Črna, občina Črna pa je to prepoznala kot svojo razvojno možnost. Občina je projekt finančno podprla, Planinsko društvo pa je vodilo nadzor, da smo dobili takšni ferati, ki najbolj ustrezata po eni strani širšemu krogu in po drugi bolj zahtevnim uporabnikom.

UO PD Črna na Koroškem

 

Joomla! Debug Console

Session

Podatki o profilu

Uporaba pomnilnika

Database Queries