Center 101, 2393 Črna na Koroškem
02 87 048 10
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
A A A

Alpinistični klub Črna je bil ustanovljen leta 1974, sprva v obliki odseka pri Planinskem društvu Črna. Pred tem so bili črnjanski alpinisti vključeni v AO Ravne na Koroškem, od 1962 leta do ustanovitve AO Črna pa v Koroški alpinistični odsek.

Od ustanovitve naprej so člani AO in kasneje AK nanizali številne uspehe. Preplezane so bile mnoge prvenstvene smeri in težke ponovitve v domačih in tujih gorah. Organizirali so tudi šest samostojnih alpinističnih odprav ter se udeležili tudi številnih drugih odprav.

Od ustanovitve naprej v okviru alpinistične šole skrbijo tudi za izobraževanje in vzgojo novih generacij alpinistov, ki so se jim v zadnjih letih pridružili tudi mladi perspektivni športni plezalci. Tako v okviru AK Črna združujejo alpinizem in športno plezanje.

Avgusta v okviru tradicionalnega koroškega turističnega tedna pa zadnja leta pripravljajo tekmovanje športnih plezalcev v balvanskem plezanju imenovan Mastn grif, s katerim vedno znova afirmirajo vse bolj priljubljeno in množično rekreativno in tekmovalno športno plezanje.

Skrbijo tudi za plezališče Matvoz in Burjakove peči, od decembra 2009 pa vzdržujejo in upravljajo umetno plezalno steno v šolski telovadnici.

Svojo dejavnost pogosto predstavljajo širšemu krogu ljudi z različnimi predavanji.

Vir: Alpinistični klub Črna na Koroškem. http://www.akcrna.si/?page_id=10, 6.3.2014.

Ob vaši obletnici vam čestitamo in vam želimo še mnogo uspehov.