Center 101, 2393 Črna na Koroškem
02 87 048 10
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
A A A

Upava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, Območna enota Maribor izdaja po uradni dolžnosti obvestilo o sumu bolezni modrikastega jezika živali (govedo, drobnica, prostoživeči prežvekovalci v oborah na območju naslednjih občin z omejitvami: Muta, Vuzenica, Radlje ob Dravi, Mežica, Črna na Koroškem, Slovenj Gradec, Mislinja, Benedikt, Cerkvenjak, Lenart v Slovenskih Goricah, Sveta trojica v Slovenskih goricah, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Duplek, Hoče-Slivnica, Maribor, Miklavž na Dravskem polju, Pesnica, Rače-Fram, Starše, Kungota, Šentilj, Lovrenc na Pohorju, Ruše, Selnica ob Dravi, Oplotnica, Slovenska Bistrica, Poljčane in Makole.

Bolezen modrikastega jezika je bolezen živali, za katere so dovzetni vsi prežvekovalci, ni pa nevarna za konje in prašiče, prav tako ni nevarna za ljudi.

Za bolezen so značilne spremembe ustne in nosne sluznice ter roževine parkljev. Bolezen povzroča virus, ki ga širijo nekatere vrste krvosesih mušic. Najbolj tipičen znak bolezni je modrikavost jezika.

Na teh območjih veljajo posebni pogoji za premike dovzetnih vrst živali do preklica.

Vse dodatne informacije si lahko pridobite na Upravi RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin – Inšpekcija za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, Območni urad Maribor, telefon 02/238 00 00.