Center 101, 2393 Črna na Koroškem
02 87 048 10
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
A A A

Obveščamo vas, da bo v sredo, 27.3.2019 od 17.00 ure dalje v Medgeneracijskem centru Plac na voljo strokovna svetovalka, ki se bo z vami pogovarjala in nudila informacije o demenci.

Demenci prijazna točka

Točka, ki je namenjena osebam z demenco, njihovim svojcem in vsem zaposlenim (policisti, trgovci, bančni in poštni uslužbenci, farmacevti, gasilci in sosedje) kot tudi vsem ostalim v skupnosti, kjer se točka nahaja. Zaposleni na točki nudijo informacije, kako prepoznati prve znake demence, kako komunicirati z osebami z demenco in kam jih usmeriti po nadaljnjo pomoč, ko se osebe izgubijo in ne vedo, kje so. Osebje na točki je za to predhodno usposobljeno in ima vse potrebne informacije. Namen te ozaveščenosti in informiranosti je pomoč osebam z demenco in svojcem, da s skupno podporo spodbujamo njihovo samostojnost in poskrbimo za ohranjanje njihovega dostojanstva. Le s skupnim sodelovanjem bodo lahko osebe z demenco ostale čim dlje doma, kar je tudi priporočilo Alzheimer Europe, katere članica je Spominčica-Alzheimer Slovenija.

Namen in cilji

Številne osebe z demenco občutijo spremembo svoje vloge in položaja v družbi. Ohranjanje dostojanstva in aktivne vloge v skupnosti ter spoštovanje so ključni dejavniki ohranjanja samostojnosti in integritete oseb z demenco, pa tudi zmanjševanja stigme.

S pomočjo podpore skupnosti lahko osebe z demenco ostanejo dlje časa aktivne in v domačem okolju. Zato je ključnega pomena zagotoviti demenci prijazno okolje, saj v takšnem okolju osebe z demenco lahko živijo kakovostno in samostojno, prispevajo k skupnosti, živijo varno, dobijo podporo, pomoč in razumevanje, ohranjajo svojo socialno mrežo, dostopajo do storitev, ki so jih vajene in jih potrebujejo (trgovine, bolnišnice, banke, parki…). V ta namen vzpostavljamo Demenci prijazne točke (DPT).

Cilji vzpostavitve mreže Demenci prijaznih točk so:

Zagotovitev aktivne vključenosti oseb z demenco v lokalno skupnost in boljšo ozaveščenost o demenci v lokalnem okolju.

Vključiti že obstoječe prostore in storitve v lokalnem okolju, da bo omogočena osebam z demenco prijazna uporaba.

Usposobiti uslužbence za nudenje informacij o demenci in pomoči osebam z demenco in njihovim svojcem.

DPT logo 1