Center 101, 2393 Črna na Koroškem
02 87 048 10
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Turizem

A A A

Forma vivaStena je urejena kot plezališce za športne plezalce. Nahaja se pod južnim ostenjem Pece v bližini Črne na Koroškem. V steni je okrog 68 plezalskih smeri, katerih ocene se gibljejo med 3 in 8c, njihova dolžina pa med 6 ter 55 metri.

Hkrati je pomemben življenjski prostor nekaterih ogroženih vrst ptic, ki so si v nedostopni skalni steni našle pred plenilci varen prostor za svoja gnezdišca.

Plezalske smeri in težavnosti

Pred vec kot 230 milijoni let so na dnu morja iz številnih alg nastali apnenci, ki danes gradijo Burjakovo steno. Kasneje, predvsem v casu dviganja Alp, so se ti apnenci gubali, narivali in prelamljali in nastala je stena, ki danes nosi ime po bližnji domaciji. Burjakova stena je mogocen spomenik oblikovanja površja v geološki preteklosti in je zato dolocena za geološko in geomorfološko naravno vrednoto.

Z nje spoznavamo koroško krajino od Črne na Koroškem čez grebene Rezmana, Orožije vse tja do vrhov Pece, Olševe, Smrekovca in Raduhe. Porasla je z bogatimi gozdovi in prepredena z redkimi slikovitimi zaokroženimi kmetijami celki. Pot ima predvsem naravovarstveno in osveščevalno vlogo, poudarek je na varstvu našega življenjskega prostora – gozdnega in negozdnega.

Pričetek poti je za hotelom Krnes, speljana je do Matvozovega travnika. Pot je krožna, označena s tablami in kratkimi opisi, ki podajo osnovna znanja o okolju in gozdnem prostoru. Pot je dolga 800 metrov, na njej se nahaja devet postaj. Oznaka poti je močerad.