31. Gradovi Kralja Matjaža


Črna na Koroškem, 27.- 29. januar 2023
MATEVŽAVI TRAVNIKI POD STADIONOM NK PECA

Prijavite se!

Več o prireditvi...

Vabimo vas da se nam pridružite
v kraljestvu kralja Matjaža.


Spoštovani,
Z veseljem vam sporočamo termin, ko bomo ponovno gradili snežne gradove kralju Matjažu v čast. Zadnji vikend v januarju 2023 bomo NA MATEVŽAVIH TRAVNIKAH POD STADIONOM V CENTRU ČRNE NA KOROŠKEM pripravili že jubilejno 31. zimsko pravljico imenovano Gradovi kralja Matjaža, kjer smo od njenega začetka, leta 1993 zgradili že preko 1400 snežnih gradov in skulptur. Z veseljem vam sporočamo, da so pred-prijave že odprte, torej lahko s klikom na prijavni obrazec svojo ekipo že prijavite.
V januarju 2023 bo prireditev še posebej atraktivna in zabavna, saj bo njena izvedba že enaintrideseta po vrsti in morda se prav na ta dan kralj Matjaž s svojimi vojščaki prebudi iz spanja pod goro Peco in nas preseneti s spustom po jeklenici, slalomsko vožnjo v soju bakel ali pa nam pripravi kakšno posebno presenečenje.

31. prireditev njegovemu visočanstvu v čast bo potekala v času med 27.1. in 29.1.2023. Tridnevno dogajanje se prične v petek zvečer, ko na smučišču v Črni na Koroškem poteka nočni slalom med baklami, za pokal kralja Matjaža. Osrednji dogodek prireditve je sobotno tekmovanje ekip v gradnji snežnih gradov in snežnih skulptur tematsko sorodnih legendi kralja Matjaža. Celodnevno gradnjo vsako leto spremlja pester zabavno kulturni program (predstavitev ekip, izbor Alenčice, prižiganje bakel in sveč, ognjena predstava, svečani prihod kralja Matjaža, podelitev nagrad najboljšim ekipam, glasbeni nastopi na pravi koroški gavdi). S prižiganjem bakel in razglasitvijo najlepših gradov doživi celodnevno pravljično dogajanje zvečer svoj vrhunec, ob soju plamenic snežni gradovi dodatno zažarijo. Nedelja je namenjena otrokom, za katere pripravimo zanimive otroške animacije, lutkovne predstave, iskanje skritega zaklada, možnost jahanja in druge zabavne otroške aktivnosti. V nedeljo se podelijo nagrade za najboljša likovna in literarna dela na temo kralja Matjaža, ki so jih ustvarjali učenci slovenskih osnovnih šol.


Vstopnina


Vstopnina za obiskovalce v soboto, 28.1.2023 bo znašala:
 • Odrasli (od 15. leta starosti naprej): 5,00€,

Vstopnina za obiskovalce v nedeljo, 29.1.2023 bo znašala:

 • Odrasli ( od 15. leta starosti naprej): 5,00€


Celotna prireditev Gradovi kralja Matjaža pričara zabaven in razigran zimski vikend v naravi. Združuje, povezuje in odpira vrata domišljiji ter optimizmu, vse to kralju Matjažu v čast.

Vabimo vas da se nam pridružite v kraljestvu kralja Matjaža.

Organizatorji prireditve: Občina Črna na Koroškem

Pogoji tekmovanja v gradnji snežnih gradov


V spodnjih vrsticah so navedeni pogoji sodelovanja pri tekmovanju v gradnji snežnih gradov in skulptur.
Prosimo vas, da jih natančno preberete.
Hvala in vabljeni na sneg.


 • Tekmovanje je ekipno (5–8 članov), starost je neomejena.
 • Za gradnjo lahko ekipe uporabljajo le naravne materiale: sneg, vodo, led in šibje.
 • Vsaki ekipi je dodeljen prostor v velikosti 5 x 5 m.
 • Vsaka ekipa prinese s seboj orodje za gradnjo (vedra, žagice, lopate, sani …) in skico snežnega gradu, ki jo sama namesti na količek s številko ekipe.
 • Vsaka ekipa mora pripraviti kratko predstavitev, s katero se bo predstavila na prireditvenem odru v času gradnje. Ekipa z najbolj izvirno predstavitvijo bo prejela posebno nagrado.
 • Ekipe naj pri gradnji upoštevajo izvirnost, umetniški vtis, tehnično dovršenost in druge elemente, ki bodo celovito dopolnjevali podobo snežnega gradu.
 • Parcele za gradnjo bodo dvojno oštevilčene. Ko si ekipa na prizorišču izbere svojo parcelo, s količka odtrga RDEČO številko in jo odnese s sabo do prijavnega osebja. Oddana številka na prijavnemu mestu na dan prireditve je pogoj za zaključeno in sprejeto prijavo.
 • Na prijavnem mestu vse ekipe dvignejo bone za malico in vreče za smeti.
 • Nagrajeni bodo trije najlepši gradovi po izboru Kralja Matjaža in strokovne komisije, ki bo ocenjevala le gradove in skulpture tematsko sorodne legendi Kralja Matjaža.
 • Podeljena bo tudi nagrada za najlepši grad ali snežno skulpturo po izboru občinstva.
 • Komisija bo med gradnjo preverjala število članov ekipe, ki gradijo in materiale, ki jih pri gradnji uporabljajo. Upošteva se naj ekipni fair play in spoštujejo vsa pravila gradnje.
 • Prosimo vas, da smeti po končani gradnji pospravite v vrečo in jo odložite v kontejner.
 • Na gradbenih parcelah je prepovedano kakršnokoli oglaševanje, delitev promocijskega materiala in izvajanje kakršnekoli promocijsko- tržne aktivnosti.
 • V kolikor boste imeli odprta kurišča, si potrebna drva priskrbite sami.


PREDPRIJAVA IN PRIJAVA NA DAN PRIREDITVE

 • Prijavnina znaša 5,00 € na člana ekipe.
 • Ob predprijavi je potrebo izpolniti prijavni obrazec objavljen na www.crna.si. Pravilno izpolnjen obrazec pomeni, da se ekipa strinja s pogoji tekmovanja.
 • Plačilo pred prijave je potrebno poravnati na sledeč TRR: SI56 0110 0010 0007 227 (sklic: 00 14 006 – številka ekipe).
 • Prijava ekip je možna do 28. 1. 2023 do 9.00 ure na sami prireditvi.
 • Ob prijavi vsaka ekipa na prijavnem mestu dvigne bone za malico in vreče za smeti. Po prijavi vsaka ekipa sama namesti skico na oštevilčen količek gradbene parcele

Naslov:

Občina Črna na Koroškem,
Center 101,
2393 Črna na Koroškem

Telefon: +386 (0)2 870 48 20 in +386 (0)41 743 442
E-mail: tic@crna.si


 • Za dan plačila se šteje dan, ko predstavnik ekipe izvrši plačilo pri organizatorju ali banki oz. pošti. Prijava je opravljena na dan plačila celotne ekipe.
 • Ekipa ima pravico do odpovedi obiska prireditve in s tem do vračila dela prijavnine. V kolikor ekipa svojo odpoved posreduje do srede, 25. 1. 2023 organizator zadrži 5% cene zneska prijavnine celotne ekipe. V primeru, da ekipa odpove svojo udeležbo po 25.1.2023 pa se znesek prijavnine zadrži v celoti.
 • Za dodatne informacije smo na voljo na telefonski številki: +386 (0)2 870 48 20 in +386 (0)41 743 442 (TIC Črna) .
 • Ekipa prijavljena s pred prijavo se mora zglasiti pri prijavnemu osebju, kjer RDEČO številko iz količka izbrane gradbene parcele zamenja za bone za kosilo. Vsaka ekipa sama namesti skico na oštevilčen količek gradbene parcele.

V primeru slabega vremena se prireditev prestavi za določen čas (7-14 dni), obenem se pred prijavni roki in roki odpovedi vzporedno prestavijo za ta določen čas. V primeru odpovedi prireditve se pred prijavljenim ekipam vrne celoten znesek.

Gradovi Kralja Matjaža
Gradovi Kralja Matjaža
Gradovi Kralja Matjaža

Prijavite se


Strinjam se, da te podatke uporabite za obdelavo prijave.
V primeru težav pri prijavi nas kontaktirajte
na enega izmed spodnjih kontaktov!

02 87 04 820 in 041 743 442

ORGANIZATOR:
Občina Črna na Koroškem

Turistična pisarna
Center 23, 2393 Črna na Koroškem

www.crna.si

Program prirediteve (.PDF)