Center 101, 2393 Črna na Koroškem
02 87 048 10
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
DONACIJE POPLAVE 2023

Denarno pomoč za prizadete v občini Črna na Koroškem lahko nakažete na:

TRR: SI56 0110 0010 0007 227
SKLIC: 00 2393
NAMEN NAKAZILA: POPLAVE 2023
BIC BANKE: BSLJSI2X
KODA NAMENA: CHAR.

Hvala vam za vašo pomoč.

A A A

Info.točka.Geopark.Karavanke.Tic.Topla Občina.Črna.na.Koroškem

TIC TOPLA – Si v Afriki ali Evropi?

Na mestu, kjer se stikata jadranska (ta se je nekoč odcepila od afriške plošče) in evrazijska litosferska plošča najdemo pestro kamninsko zgradbo z edinstveno živo naravo. Na mestu, kjer se preteklost sreča s sedanjostjo, stoji interpretacijska točka TIC Topla.

Periadriatska prelomna cona ali Periadriatski šiv, kot jo imenujejo strokovnjaki, predstavlja stik med jadransko in evrazijsko litosfersko ploščo.

Na interpretacijski točki Topla lahko obiskovalci stopijo v središče Zemlje ter spoznajo vzroke za premikanje litosferskih plošč. S pomočjo mehanskih modelov in z igro »poišči pare« pa se seznanijo z dokazi potovanja celin.

Najmlajši obiskovalci lahko plezajo po kamninah Periadriatskega šiva ali pa si privoščijo le počitek na informacijski točki. Točka lahko služi tudi kot učilnica v naravi. Posebna pozornost je posvečena tudi rastlinskemu svetu, višinskim rastlinskim pasovom in prepoznavanju ptic, ki živijo na tem območju. V TIC Topla si lahko ogledate tudi film o Geoparku Karavanke in Krajinskem parku Topla, v prvem nadstropju pa je na ogled tudi čebelarska zbirka.

Obiskovalci, ki želijo izvedeti in raziskati še več, se lahko podajo na obisk k prijaznim domačinom v Krajinski park Topla ali pa »sledijo« Periadratski prelomni coni v dolino Bistre in naprej do Najevske lipe ali pa se celo podajo do »ugaslega velikana« na Smrekovcu.

 

Joomla! Debug Console

Session

Podatki o profilu

Uporaba pomnilnika

Database Queries