Center 101, 2393 Črna na Koroškem
02 87 048 10
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
DONACIJE POPLAVE 2023

Denarno pomoč za prizadete v občini Črna na Koroškem lahko nakažete na:

TRR: SI56 0110 0010 0007 227
SKLIC: 00 2393
NAMEN NAKAZILA: POPLAVE 2023
BIC BANKE: BSLJSI2X
KODA NAMENA: CHAR.

Hvala vam za vašo pomoč.

A A A

cebelarska.zbirkaV prostorih TIC Topla je na ogled razstava čebelarstva na Koroškem. Razstava nas popelje skozi zgodovino čebelarjenja na Slovenskemin in nam predstavi tudi pomembne čebelarje iz preteklosti. Razstava je zasnovana na pedagoški način, kar pomeni, da je poseben sklop namenjen predstavitvi čebele in delu čebelarjev. Poleg tega so razstavljeni tudi številni predmeti, ki nam omogočajo lažje razumevanje razvoja čebelarstva in opravila čebelarjev danes. Poleg tega je poleg razstavljenih kar precej fotografij, ki nam pomagajo lažje razumeti to obrt.

 

DSCN4835 copyHelena je zaselek v Črni na Koroškem, ki je dobil ime po rudniškem rovu in je bil zgrajen proti koncu 19. stoletja. Rov so poimenovali po cerkvi sv. Helene na Pikovem, ki je bila zgrajena v 15. stoletju. Razvoj in življenje v Heleni sta bila neločljivo povezana z obratovanjem rudnika. Poleg stanovanj je rudnik poskrbel tudi za drugo infrastrukturo. Helena je bila v preteklosti zelo razvito naselje, saj je bila tam šola, knjižnica, dvorana za kulturne prireditve, gasilski dom in trgovina. Rudarska zbirka prikazuje nekdanje življenje in delo rudarjev in priča o neizbrisnem pečatu, ki ga je rudarjenje pustilo v teh krajih.

 

DSCN6317Črna na Koroškem, vas olimpijcev, se ponaša s kar sedmimi športniki, udeleženci olimpijskih iger in olimpijsko zmagovalko - šampionko Tino Maze. Dosežki naših športnikov so predstavljeni v razstavi - Olimpijci iz Črne na Koroškem. Razstavljene so fotografije in predmeti, povezani z olimpijskimi igrami sedmih črnjanskih olimpijcev, Draga in Danila Pudgarja, Katjuše Pušnik, Mitje Kunca, Nataše Lačen, Aleša Gorze in Tine Maze.

 

 

 

 

Rudarski muzejTradicijo in podobo rudarskega kraja izrisuje rudarski muzej na prostem, domiselno postavljen v skalo sredi trga, v samem centru Črne na Koroškem. Rudniška mehanizacija je prosto dostopna in razstavljena pri opuščenem rudniškem rovu pri Javorskem potoku. Muzej stoji že od leta 1980. Razstavljena je lokomotiva, vagon za delavce, vagon za rudo, pripomočki za kopanje, voziček za rudo itd. S podobnim rudniškim vlakcem, kot ga vidite tu, se lahko popeljete v turistični rudnik pri Mežici.

 

Etnološka zbirkaV prostorih bivše pošte je urejena Etnološka zbirka, ki z eksponati iz 19. in prve polovice 20. stoletja priča o življenju, delu in bivalni kulturi prebivalcev Črne in okoliških kmetij.

Zbirko z 230 eksponati so prvič postavili leta 1978 v okviru 23. turističnega tedna v Črni. Dragoceno gradivo je občina pridobila od zbiralca Mira Prodnika. Pri strokovni obdelavi gradiva so sodelovali dr. Marija Makarovič in študentje oddelka za etnologijo s Filozofske fakultete v Ljubljani. Zbirka obsega predmete iz vsakdanje rabe, različne kose notranje opreme (skrinja, ure, posoda...) in različna orodja, vse to pa dopolnjujejo stare fotografije in njihove povečave.

 

Joomla! Debug Console

Session

Podatki o profilu

Uporaba pomnilnika

Database Queries