Center 101, 2393 Črna na Koroškem
02 87 048 10
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
DONACIJE POPLAVE 2023

Denarno pomoč za prizadete v občini Črna na Koroškem lahko nakažete na:

TRR: SI56 0110 0010 0007 227
SKLIC: 00 2393
NAMEN NAKAZILA: POPLAVE 2023
BIC BANKE: BSLJSI2X
KODA NAMENA: CHAR.

Hvala vam za vašo pomoč.

Mladi v občini

Vsebine v pripravi...

Zdravje v občini

Vsebine v pripravi...
A A A

Cerkev Sv. HelenePodružnična cerkev sv. Helene zavetnice rudnikov, zakladnikov, žebljarjev ter priprošnica proti streli in nevarnosti ognja v Podpeci, je preprosta v gotskem slogu zgrajena cerkvica na višini 1026 m. Posvečena je bila leta 1477, leta 1986 je bila temeljito obnovljena.


 

 

 

Cerkev Sv. OžboltaŽupnija Črna se prvič omenja leta 1137 kot podružnica Šmihela pri Pliberku. Kar 326 let, od leta 1461 do leta 1787, je pripadala ljubljanski škofiji. Samostojna župnija je postala leta 1616. Župnijska cerkev stoji v središcu Črne in je posvečena sv. Ožboltu, zavetniku koscev, živine in proti kugi. Je primer enovito zasnovane neoromanske arhitekture, sedanjo podobo pa je dobila leta 1885, ko je bila po požaru obnovljena in posvečena.

Poleg glavnega oltarja s podobo sv. Ožbolta, kralja s krono, žezlom in ptico v roki sta v cerkvi še dva stranska oltarja (Marijin in Križev). Lepo stropno poslikavo krasijo freske z upodobitvami svetnikov. Vitraži ob glavnem oltarju nosijo podobe sv. Srca Jezusovega in Marijinega.

 

 

 

 

Cerkev Sv. Jakoba v KoprivniGotska župnijska cerkev sv. Jakoba starejšega, zavetnika delavcev, romarjev in vojakov ter priprošnika za vreme in poljske pridelke, je bila domnevno pozidana v 13. ali 14. stoletju. Predstavlja enkraten krajinski spomenik, ki stoji nad dolino reke Meže na višini 1073 m. Zaradi svoje posebne lege je kljub zalo razgibani gorati pokrajini vidna iz vseh okoliških dolin, sporočilo njenih treh bronastih zvonov pa seže tudi do najbolj oddaljenih domačij.


Cerkev Sv. AneNa strmem pobočju jelenovega vrha na višini 1221 m, v bližini meje z Avstrijo, stoji podružnična cerkev sv. Ane. Svetnica je priprošnica za srečen zakon, porod in za obdarjenost z otroki ter zavetnica proti neurju. Gotska cerkev sv. Ane z oltarjem Črne Marije je grajena zelo preprosto, veliko pa prispeva k enotni podobi lepe Koprivske pokrajine. Domačija Jelen ob cerkvi, je izjemno lepa kmetija in je kot celota enkraten narodopisni spomenik. 

 

 

 

 

Cerkev Sv. JoštaNa nadmorski višini 1000 metrov stoji podružnična cerkev župnijske cerkve sv. Magdalene, ki je iz 17. stoletja. Posvečena je sv. Joštu, zavetniku romarjev, slepih in domov za ostarele ter varuh žita pred ognjem.

V celoti je pokrita z avtohtono kritino, s skodlami. Ob obnovitvi so odkrili temelje prejšnjih dveh cerkva, strokovnjaki so ugotovili, da je prvotna cerkev, domnevno iz 12. stoletja, pogorela.

Posebnost glavnega oltarja je tabernakelj z moštranco s posebnim mehanizmom za odpiranje z dvema angelčkoma. V cerkvi so dragocene orgle iz leta 1772.

 

 

 

 

 

Cerkev Sv. MagdaleneVzhodno od Črne, na najvišji točki slemena, ob koroško-štajerski meji, stoji javorska župnijska cerkev sv. Magdalene, zavetnice zapeljanih, livarjev svinca in otrok, ki se težko naučijo hoditi, ter priprošnjice proti slabemu vremenu in proti očesnim težavam.

Z nadmorsko višino 1156 m je najvišje ležeča župnija v Sloveniji. Je zanimiv odsev ljudskega stavbarstva in likovnega hotenja.

Posebnost glavnega oltarja s podobo spokornice Magdalene je svojevrstna upodobitev sv. Trojice nad njo, v cerkvi pa sta še Marijin oltar in oltar sv. Simona. Cerkev in pokopališče varujejo lipe.

 

 

 

 

 

Joomla! Debug Console

Session

Podatki o profilu

Uporaba pomnilnika

Database Queries